Je prematuur geboren baby dragen.
- Geplaatst op
- Door Marijke
- Geplaatst in dragen, prematuur, vroeg geboren
- 0
Is jouw baby te vroeg geboren, en wil je meer weten over dragen in jullie situatie? Lees het in deze blog.
Jouw prematuur geboren baby
Je bent zwanger en een gezonde zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. 40 Weken heb je samen om aan elkaar te wennen, kennis te maken en je baby zit heerlijk beschermd in jouw baarmoeder, groeiend, bemind en geliefd. De hechting tussen moeder en kind begint al vanaf het begin van de zwangerschap.
En dan ineens, plots, met 24-36 weken zwangerschap wordt dit kindje geboren. Dit kindje mist 4 tot 16 weken hechting, groeitijd, rust en mee groeien met mama. Het ligt in een couveuse met allemaal slangetjes, piepjes en er wordt met enige regelmaat gefrunnikt, geprikt en aangeraakt door verschillende vreemde handen. Je kunt je voorstellen hoe beangstigend dit moet zijn voor een baby. Ook al kunnen zij nog niet praten, ze krijgen alles mee en voelen alles. Deze kindjes zijn zo gebaad bij het warm lichaamscontact van één van de ouders.
Tijdens het lichaamscontact versterkt niet alleen de band tussen ouder en kind, er komt oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het gelukshormoon of knuffelhormoon genoemd. Oxytocine is een wondermiddel, het verlicht pijn, het bevordert de hechting, heeft een positief effect op de borstvoeding en het maakt je gewoon een een beetje blijer. Als je iemand knuffelt, voel maar eens wat dat doet met je lichaam en je bewustzijn, kun je je voorstellen hoe dit voor een prematuur geboren kindje voelt?
Weet je dat lichaamscontact een primaire levensbehoefte is voor jouw baby? Nog meer dan voeding.
Daarnaast zijn er nog meer positieve punten bij veel huid-op-huid contact. Je kindje herkent je stem nog vanuit dat in het in de buik zat, dit je kindje gerust zal stellen. Jouw warmte en hartslag heeft een geruststellend effect op jouw kindje, want als jouw hartslag en ademhaling rustig is, dan is er geen reden tot paniek. Je kindje voelt zich veilig, geborgen en geliefd, want jij bent er als ouder voor hem of haar. Zo leren jullie elkaar alvast kennen, voor als jullie naar huis mogen. In het ziekenhuis zullen jullie veel buidelen, het liefst zo vaak en lang mogelijk.
Dan mag je kindje met jullie mee naar huis, heeft misschien nog een sonde of zuurstof, is nog onder behandeling bij een fysiotherapeut of andere specialist en jullie moeten nog vaak naar het ziekenhuis. Maar ook moeten jullie samen de draad weer langzaamaan oppakken, terwijl je kindje nog meer bij je wil zijn. Jullie hebben tenslotte nog tijd in te halen. Een draagmiddel kan hier echt het verschil maken. Jij hebt je handen vrij voor eventuele andere kinderen, die ook moeten wennen aan de hele situatie.
Met een prematuur geboren kindje zullen er nog vele ziekenhuisbezoeken volgen, waarbij er soms meerdere afspraken op één dag plaatsvinden, en dan is het zo fijn voor jouw kindje, dat het even terug kan naar de veilige basis, fijn bij jou of je partner in de drager.
Het dragen van prematuur geboren kinderen vergt toch net iets meer aandacht, dan een kindje wat op tijd en gezond is geboren. Daarom heb ik de bijscholing “Het dragen van Prematuur Geboren Kinderen” gevolgd bij Zorgdragen Opleidingen. Deze scholing hebben we geleerd hoe we omgaan met prematuur geboren kinderen en wat we kunnen verwachten in een consult. Wat wordt er verwacht, als een draagconsulente wordt gevraagd om naar het ziekenhuis te komen. Waarom een prematuur geboren kind zich anders kan gedragen en wat we kunnen verwachten in gedrag. Waar op de lange termijn rekening mee te houden?
Welke draagmiddelen zijn geschikt voor deze delicate kindjes?
Als de kindjes nog zo klein zijn, is eigenlijk één artikel geschikt om te dragen nl. een dunne geweven doek, die je op 60 graden kunt wassen in de wasmachine, zoals de Ultralight van Hoppediz. Ultralights zijn ontwikkeld voor de neonatologie afdeling in Duitse ziekenhuizen en waren maar 45 cm breed in plaats van de 70cm. Ouders wilden graag de doeken thuis ook dragen en dan is 45 cm breed snel te smal en zo kwamen de doeken van 70cm breed, zoals in de webshop van ikdraag.nl. De Ultralights worden ook gebruikt in diverse Nederlandse ziekenhuizen, ze kunnen heet gewassen worden en in de droger, en dat is heel handig bij baby's ;)
Er zijn nog meer merken die doeken maken geschikt voor prematuren, zoals LennyLamb en Pure Baby Love. Kies voor een hele dunne doek, die in de wasmachine en droger mag.
Wil je thuis nog ontspannen doorbuidelen, dan is een bondingtop van Hoppediz een fijn middel of kies voor een Quokka draagshirt. Een Quokka draagshirt kun je baby ook in dragen.
De meeste draagzakken zijn geschikt vanaf een maat 50, maar de Manduca Twist, Storchenwiege, Neko Tiny en de Hoppediz Primeo kunnen kleiner, echter is bij het gebruik van een draagzak bij deze hele kleine kindjes altijd raadzaam een geschoolde draagconsulente in te schakelen. Ga niet zelf dingen proberen, bij Prematuur geboren kinderen zijn er echt aandachtspunten.
In opvolging op deze scholing heb ik een speciale pop aangeschaft en heb doeken, die ik gebruik voor dit soort consulten. Deze doeken kan ik op 60 graden wassen.
Welke doeken of draagzakken wel of niet geschikt zijn voor jouw prematuur geboren kindje, dat kun je samen met mij of een geschoolde, ervaren consulente bekijken.
Is jouw kindje ook prematuur geboren en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact met mij op.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...